Projecten
Tekeningen
Sculpturen
Opdrachten
CV
Film
Home

OPWINDENDE KUNST VOOR DE NIEUWE AL GARHOUD BRUG IN DUBAI

De vernieuwde Al Garhoud brug in Dubai is een imposant, sterk en groots constructie werk. Het lijkt alsof het land een dijk over het water vormt waar alle wegen op liggen die naar het nieuwe Dubai leiden.

Van een afstand zal de automobilist het water van Dubai Creek links en rechts van de dijk zien. Alleen wanneer een schip onder het wegdek verdwijnt is het duidelijk dat over een brug wordt gereden.

Komende vanuit de richting van Deira, van het vliegveld of van Festival City, rijdend naar het nieuwe Dubai, is het interessant te realiseren dat de grens tussen oud en nieuw is gepasseerd.

Van een afstand is een lint te zien  van glinsterend roestvast staal dat uit het niets verschijnt. De vierkante buis van tachtig bij tachtig centim,eter duikt onder het oppervlak, komt naar boven, draait van opwinding over de kop en verdwijnt tussen de twee delen van de brug. Zo nu en dan waagt het lint zich weer boven het oppervlak als de glimmende flank van een dolfijn.

De golven rollen heftiger wanneer de brug is gepasseerd en het lint richt zich dan op om te veranderen in een kelk waarin een fontein klatert. Zestien meter boven het brugoppervlak!

Wanneer de avond is gevallen licht blauw licht op in het midden van het roestvast stalen lint. Een mysterieus blauw lint begeleidt de automobilist over de brug. Zelfs de fontein kleurt blauw, hoog boven de snelwegbanen.

Dit kunstwerk vormt een eenheid met de brug alsof beide, het ontwerp van het lint en de brug zelf zijn ontworpen op hetzelfde moment.